dijous, 24 de març del 2016

El Papa explica Dijous, Divendres i Dissabte Sant: una gran història d'amor sense fi

Ahir dimecres, el Papa Francesc va celebrar la darrera Audiència General abans d'entrar de ple en la Setmana Santa. La catequesi que va pronunciar va estar dedicada precisament a la misericòrdia i al Tríduum Pasqual (Dijous Sant, Divendres Sant i Dissabte Sant): "Tot, en aquests tres dies, parla de misericòrdia, perquè fa visible fins on pot arribar l'amor de Déu". El Sant Pare ha insistit en que "l'amor de Déu no té límits" i que, com deia Sant Agustí, va "fins al final sense final". "Déu s'ofereix veritablement tot per cada un de nosaltres i no s'estalvia en res", va afegir.



"El misteri que adorem en aquesta Setmana Santa és una gran història d'amor que no coneix obstacles. La passió de Jesús dura fins a la fi del món, perquè és una història de compartició del sofriment de tota la humanitat i una presència permanent en els esdeveniments de la vida personal de cada un de nosaltres. En resum, el Tríduum Pasqual és el memorial d'un drama d'amor que ens dóna la certesa que mai serem abandonats a les proves de la vida"

A continuació, el Sant Pare va explicar aquests dies sants un per un:

Dijous Sant: "Jesús institueix l'eucaristia, anticipant en el banquet pasqual seu sacrifici en el Gòlgota", va dir el Papa. "Per fer comprendre als seus deixebles l'amor que l'anima, renta els peus, oferint encara una vegada més l'exemple en primera persona del que ells mateixos hauran de fer".



El Papa va subratllar que Jesús ens ensenya que "l'Eucaristia és l'amor que es fa servei. És la sublim presència de Crist que vol alimentar tots els homes, especialment als més febles..." Però a més, donant-se a nosaltres com a aliment, Jesús testifica que hem d'aprendre a partir amb els altres aquest aliment perquè es converteixi en una veritable comunió de vida amb els necessitats. Ell es lliura a nosaltres i ens demana que ens mantinguem en Ell per fer el mateix. "

El Divendres Sant és el moment culminant de l'amor. "La mort de Jesús, que a la creu s'abandona al Pare per oferir la salvació al món sencer, expressa l'amor donat sense fi"



"Un amor que vol abraçar a tothom, sense excloure ningú. El Papa Francesc afegí que és  "Un amor que s'estén a cada temps i a cada lloc: una font inesgotable de salvació de la qual podem beure tots nosaltres, pecadors. Si Déu ens ha demostrat el seu amor suprem en la mort de Jesús, llavors nosaltres també, regenerats per l'Esperit Sant, podem i hem d'estimar els uns als altres."


Dissabte Sant : "És el dia del silenci de Déu" , va explicar. "Hem de fer tot el possible perquè sigui un dia de silenci, com va ser aquell Dia". "Jesús deposat en el sepulcre comparteix amb tota la humanitat el drama de la mort. És un silenci que parla i expressa l'amor com solidaritat amb els abandonats des de sempre, als que el Fill de Déu reuneix satisfent el buit que només la misericòrdia infinita del Pare Déu pot omplir ".



Francesc va apuntar que "en aquest dia, l'amor, aquest amor silenciós, es transforma tot esperant la vida a la resurrecció ". Per tant, "el Dissabte Sant ens farà bé pensar en el silenci de la Verge. La creient que en silenci va esperar la Resurrecció. És l'amor que no dubta, sinó que espera a la paraula del Senyor, perquè sigui manifesta i resplendeixi el dia de Pasqua " .

El text d'aquest post s'ha fet a partir de la Síntesis del boletín de la Oficina de Prensa de la Santa Sede i de l'article de la web d'Aciprensa, traduïts al català especialment per al blog.