dilluns, 31 de gener del 2011
Fem Blaiets?
El proper dia 3 de febrer és sant Blai, que fou metge i bisbe de Sebaste (antiga capital de la Petita Armènia i actual Sivas, Turquia) i mort probablement l’any 316, màrtir.
Aquí a casa nostra tenim la tradició de menjar les galetes anomenades Blaiets que, a part de ser molt bones, es porten a beneir a l’església i diuen que ens poden guarir del mal de coll. I és que, segons la tradició, sant Blai va salvar la vida d'un nen que s'havia escanyat amb una espina de peix i que la seva mare ja li va portar mort mentre conduïen Blai a la presó; per això és considera l'advocat del mal de coll. És també el patró dels treballadors de la llana en general, i en particular dels cardadors de llana, a causa dels instruments utilitzats en el seu martiri.
A la nostra Parròquia, la benedicció dels fruits típica d’aquest dia es farà a les 12 del migdia (sense missa) i, també, a la missa diària de dos quarts de 8 del vespre.
Per si algú s’atreveix a fer els Blaiets a casa, n’hem trobat una recepta molt ben explicada al blog “No tot són postres... a la cuina” i que us copiem tot seguit. Si feu clic aquí, anireu a la pàgina original del blog citat on podreu veure un petit vídeo de la seva elaboració:
Necessitem:
-125g de mantega
- 125g de sucre
-2ous sencers
-una culleradeta de llevadura Royal
-300/350g de farina (segons la que prengui)
-una bona cullerada de sucre avainillat
-un ou per pintar
Es bat la mantega amb el sucre fins que es torna una pasta fina i blanca. A part, es baten els ous fins que són ben esponjats i es barreja tot. S'hi posa el llevat, la vainilla i la farina.
S’amassa fins que queda una pasta llisa i s'aplana, al taulell de cuina, amb el corró. Es tallen els blaiets amb el motlle. S'escriu el motiu amb un escuradents, a no ser que tingueu el motlle del sant, aleshores us surt la galeta amb el Sant estampat. Es pinten amb l'altre ou batut i es posen en una llauna de forn, damunt de paper vegetal. Es couen al forn un quart, es treuen i es deixen refredar.
Bon profit i feliç dia de Sant Blai a tots!
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
2 comentaris:
Molt contenta de poder compartir la meva recepta amb tots vosaltres!
Glòria
Gràcies de tot cor, GLÒRIA, per permetre'm copiar la teva recepta ;-)
Està molt bé mirar que mantenir les nostres tradicions... i encara més si són tan bones ;-)
Una abraçada!!
Publica un comentari a l'entrada