dilluns, 31 de gener del 2011

Fem Blaiets?


El proper dia 3 de febrer és sant Blai, que fou metge i bisbe de Sebaste (antiga capital de la Petita Armènia i actual Sivas, Turquia) i mort probablement l’any 316, màrtir.

Aquí a casa nostra tenim la tradició de menjar les galetes anomenades Blaiets que, a part de ser molt bones, es porten a beneir a l’església i diuen que ens poden guarir del mal de coll. I és que, segons la tradició, sant Blai va salvar la vida d'un nen que s'havia escanyat amb una espina de peix i que la seva mare ja li va portar mort mentre conduïen Blai a la presó; per això és considera l'advocat del mal de coll. És també el patró dels treballadors de la llana en general, i en particular dels cardadors de llana, a causa dels instruments utilitzats en el seu martiri.

A la nostra Parròquia, la benedicció dels fruits típica d’aquest dia es farà a les 12 del migdia (sense missa) i, també, a la missa diària de dos quarts de 8 del vespre.


Per si algú s’atreveix a fer els Blaiets a casa, n’hem trobat una recepta molt ben explicada al blog “No tot són postres... a la cuina” i que us copiem tot seguit. Si feu clic aquí, anireu a la pàgina original del blog citat on podreu veure un petit vídeo de la seva elaboració:

Necessitem:
-125g de mantega
- 125g de sucre
-2ous sencers
-una culleradeta de llevadura Royal
-300/350g de farina (segons la que prengui)
-una bona cullerada de sucre avainillat
-un ou per pintar

Es bat la mantega amb el sucre fins que es torna una pasta fina i blanca. A part, es baten els ous fins que són ben esponjats i es barreja tot. S'hi posa el llevat, la vainilla i la farina.
S’amassa fins que queda una pasta llisa i s'aplana, al taulell de cuina, amb el corró. Es tallen els blaiets amb el motlle. S'escriu el motiu amb un escuradents, a no ser que tingueu el motlle del sant, aleshores us surt la galeta amb el Sant estampat. Es pinten amb l'altre ou batut i es posen en una llauna de forn, damunt de paper vegetal. Es couen al forn un quart, es treuen i es deixen refredar.

Bon profit i feliç dia de Sant Blai a tots!

2 comentaris:

No tot són postres ha dit...

Molt contenta de poder compartir la meva recepta amb tots vosaltres!

Glòria

Assumpta ha dit...

Gràcies de tot cor, GLÒRIA, per permetre'm copiar la teva recepta ;-)
Està molt bé mirar que mantenir les nostres tradicions... i encara més si són tan bones ;-)
Una abraçada!!