divendres, 6 de març del 2015

Cada dia de Quaresma és un regal i un goig (XVI)

Pel divendres de la 2a. setmana de Quaresma...

No ens oblidem de la cendra

Jesús va viure la primera Quaresma allà al desert on fou temptat en la seva humanitat per l’esperit del mal. Avui és un dia penitencial. Els germans de l’orient estimen molt el dejuni de la santa Quaresma i ens ensenyen a dejunar. No es tracta de l’abstenció completa dels aliments, sinó de menjar poc i humilment: pa amb mantega vegetal, formatge, pomes, arròs blanc... Oi que som capaços d'abstenir-nos  de certs menjars per motius estètics?, les dietes que s'imposen (totes igual d’avorrides), o per baixar el colesterol, per a mantenir-nos en forma, forts per a la vida i radiants... Tot això està bé i s’ha de fer, i més si la salut ho exigeix. Però alguna vegada hem d’abstenir-nos de quelcom com una ofrena a Jesús. 
La mortificació cristiana mai és negativa, és un podar les branques baixes de l’arbre perquè aquest creixi amb tota la seva vitalitat. I doni així els fruits. Jo sé de persones que ofereixen el seu dejuni pels infants que passen fam i fred. Se'ls representen interiorment quan humilment mengen el pa i beuen l'aigua de la Quaresma. És un acte d'amor. 
El dejuni cristià ens fa recordar que l'home no viu només de pa, sinó de tota Paraula que surt de la boca de Déu. Preguntem-nos avui:¿de quina cosa m'abstindré per regalar-ho a Jesús? No ho penseu gaire, el primer que us passi pel cap feu-ho. Per petita cosa que sigui. Jesús, al desert, va dejunar quaranta dies per tots. No oblidem la cendra que portem al cap, ja vindrà la festa. Els cristians però, ens agrada més la festa que la penitència. Sabeu per què? Perquè Crist ha ressuscitat. Sí, tirem més a la festa que a la penitència: Som gent de festa perquè tenim l'Esperit Sant.