diumenge, 14 de febrer del 2016

I DIUMENGE DE QUARESMA O DE LES TEMPTACIONS DE JESÚS EN EL DESERT



"Ha donat ordre als seus àngels de guardar-te en els camins"

Els diumenges de Quaresma escoltarem en el YouTube  el Salm de la Missa que es canta a la basílica de Montserrat. Escoltem les estrofes del salm 90. El salmista ens convida en una confiança en el Senyor. Les temptacions de la humanitat de Jesús en aquest diumenge I de Quaresma ens ensenyen que nosaltres també serem temptats en el camí de la fe.

La primera temptació és deixar de creure. Només ben units a Jesús podem superar aquesta temptació, sense la gràcia de l’Esperit Sant és impossible mantenir-se en el do de la fe. Per això hem de pregar sempre: Senyor, doneu-nos més fe. El Maligne sempre vol separar-nos de Déu i dividir el cor i crear confusió dins d’ell. El Maligne destorba la pregària i crea mandra per a fer-la. El Maligne ens fa ineptes per estimar. Al final ho espatlla tot i treu la pau. Aquestes i moltes altres són les temptacions o pedres que fan caure en el camí de la fe. Per això hem de demanar cada dia: Allibereu-nos de qualsevol Mal. El Mal radical és l’esperit antidiví, que té forma de mentida.

Els àngels són el signe de la providència de Déu que ens acompanyen en el camí, hi ha els àngels invisibles de Déu, però hi ha també els àngels visibles, que són les persones bones que ens estimen, ens acompanyen i ens donen confiança. Mirem-los els ulls i descobrirem com, darrera d’ells, hi ha els àngels de Déu. Us explico que el salm 90, aquest, és el que l’Església prega cada dia, a la nit, a Completes, per raó d’aquestes paraules: Tu que passes la nit a l’ombra de l’Altíssim. En els temps antics el poble cristià tenia una gran devoció a aquest salm, ara ni el coneix. Molts, en aquells temps, el sabien de memòria. L'última estrofa del salm és meravellosa, és una promesa, de vida, d’amor i d’eternitat.

Escoltem, com una pregària, el cant responsorial de la Missa d’avui des de la basílica de Montserrat. Deixem que ens parli i fem-ne motiu de pregària.


Reflexionem també avui amb una frase del Papa Francesc:
Veig l’Església com un hospital de campanya després del batalla: cal curar les ferides!