dimarts, 17 de maig del 2011

Crònica del Triduum Pasqual

Un any més, la nostra parròquia ha viscut i celebrat la Passió, Mort i Resurrecció de Nostre Senyor Jesucrist, amb tota la solemnitat i devoció que mereix.
Vam començar el diumenge 17 d’abril al migdia amb la benedicció, al parc de Sant Jordi, dels rams i palmes que enlairaven al cel una munió d'infants que s'hi van aplegar; tot seguit, vam marxar (tot cantant l’Hosanna) en processó, cap a l'església (que lluïa la seva nova cara: nova il•luminació i instal•lació elèctrica, nou dosser sobre el Pantocràtor, nova ubicació del Santíssim i pintura de parets i envernissat dels bancs), on vam celebrar l’Eucaristia dominical.

A la tarda, abans de la Missa vespertina, va tenir lloc la pregària del Sant Via-Crucis, l´ultim del temps quaresmal, meditat pel nostre rector i acompanyat dels cants de totes les persones que hi érem presents.

La catequesi d’adults, una meditació sobre la Passió i Mort de Senyor, segons sant Marc) i la celebració comunitària de la Penitència del Dimarts Sant (molt concorreguda i en la que, com a signe de penitència es va demanar l’aportació d’un litre de llet per a Càritas), ens van deixar a les portes del Triduum Pasqual.

Dijous Sant, dia d’Acció de gràcies al Senyor per la institució de l'Eucaristia (el cos i la sang de Crist, recordats en el salm “El calze de la benedicció”) perpetuada en la missa dominical, dia de l’amor fratern, dia de Càritas, dia de la comunió i la fraternitat, dia de pregària silenciosa als peus del “monument”; en definitiva, dia de l’Amor de Déu, manifestat en el fet de rentar els peus als deixebles (Jn 13, 1) perpetuat en el mateix gest del celebrant.

L’Hora Santa, la pregària de Laudes del matí del Divendres Sant i el tradicional Via-Crucis meditat amb les reflexions fetes per diversos feligresos, van preludiar el gran Silenci, el gran dol i la gran esperança de la litúrgia de la tarda del Divendres Sant, quan l’altar es presenta despullat de tots els seus ornaments i el celebrant es postra davant d’ell.

El Divendres Sant fou el dia de l’homenatge i adoració de la Creu, dia sense consagració i dia sense benedicció final (el fidels marxen en silenci).

Vetlla Pasqual, Diumenge de Pasqua, dia d’alegria, dia de Glòria, dia d’Al•leluies i felicitacions, dia de desitjar-nos bona Pasqua, dia de celebrar el que el Senyor ha fet per nosaltres; dia de rituals del foc nou i de l’aigua, dia de renéixer a una nova vida, dia en que la foscor del pecat i la Mort ha estat vençuda i resplendeix la Gran Llum, la Llum que cegà i ofuscà els sentinelles guardians del sepulcre, la Llum del Crist Ressuscitat. Aquest esperit pasqual ens acompanyarà cinquanta dies.

Que l’encens de la nostra penitència quaresmal, la caritat del nostre amor i la llum del nostre testimoni de Fe, presideixin tots els dies de la nostra vida!!