diumenge, 18 de setembre del 2011

Diumenge XXIV,- Quantes vegades haig de perdonar el meu germà?

Diumenge 24 del Temps Ordinari. Cicle A.

Això li va preguntar Pere a Jesús. I aquest li va respondre: “sempre”. Perdonar amb tot el cor i demanar al Senyor que ens concedeixi de perdonar als germans quan no ho podem fer. Perquè no perdonem quan volem, sinó quan podem.

El perdó dóna pau, crea silenci. L’odi no dóna la pau, crea neguit i soroll dins nostre. I els cristians som capaços de perdonar des de l’experiència de l’amor de Déu. Així ens ho diu Jesús en la paràbola d’aquest diumenge, a la qual no és possible presentar cap objecció. Tot queda clar. Si Déu, Nostre Senyor ens ha perdonat tant, com nosaltres podem regatejar el perdó dels germans? Si nosaltres mateixos hem estat tantes vegades objecte del perdó dels altres, com no hem de perdonar? I com podríem pretendre demanar al Pare nostre que perdoni les nostres culpes, si nosaltres mateixos no som capaços de perdonar als altres?

Sé per experiència que no és fàcil. Però també sé per experiència que per la pregària, humil i constant, podem obtenir la gràcia de saber perdonar. Es una gràcia que el Senyor concedeix aviat. Que boniques les paraules del salm d’aquest diumenge: “El seu amor és tan immens com la distància del cel a la terra, llença les nostres culpes lluny de nosaltres, com l’orient és lluny de l’occident”. Adoneu-vos de la grandesa de la metàfora. Imagineu-vos que les nostres culpes estan escrites a la sorra de la platja, i ve l’onada i l’aigua les esborra per sempre. Es l’onada de la misericòrdia del Crist.


No és possible trobar la pau del cor sense el perdó. Perdonar és diví, i és una nova creació. Una possibilitat nova. I un regal que fem a aquell que ens ha ofès. Un regal que no és mereix. I per això és regal, pur regal. Posseir rancor a l’altre és deixar que el rancor et posseeixi a tu. El perdó et fa lliure.

Pregària (memoritzeu aquesta pregària i digueu-la dins vostre moltes vegades): Senyor Jesús, fes que per amor a Tu perdoni amb tot el cor tots aquells que m’han ofès i m’han fet mal, Tu que des de la creu vas perdonar a aquells que et crucificaven.