dijous, 12 de juliol del 2012

Presentació dels Goigs en lloança de Crist Rei


El passat dia 15 de juny va tenir lloc a la nostra Parròquia la presentació dels Goigs en lloança de Crist Rei. Va ser un acte molt interessant, tant -evidentment- des del punt de vista de la nostra fe cristiana com -també- culturalment parlant ja que, com sabem, els Goigs són un important element dins la tradició catalana.

Aquest projecte va néixer en una idea de Mn. Rafael Serra, que va tenir la il·lusió de posar la Parròquia de Crist Rei a la geografia gogística de Catalunya i ha comptat amb la col·laboració dels Gogistes Tarragonins, entitat dedicada a donar vida i actualitat als Goigs.


Durant l’acte de presentació van prendre la paraula, la Sra. Carme Puyol Torres, historiadora i arxivera; Mn. Joan Roig i Montserrat, autor de la lletra i Josep Enric Peris i Vidal, compositor de la melodia. Tots ells van explicar magníficament, des del seu àmbit, el significat i la importància d’aquests Goigs, demostrant que la seva elaboració ha estat el resultat d’una bona feina en l’obra col·lectiva de totes les persones que hi han intervingut.

Les magnífiques xilografies -la simbologia de les quals va ser també explicada durant la presentació- són obra de l'artista gravador català Antoni Gelabert.


Uns Goigs són una obra artística, literària i musical i, sobre tot, un instrument litúrgic arrelat a la cultura popular des de l’Edat Mitjana. En tot l’àmbit geogràfic dels Països Catalans hi ha uns trenta mil textos diferents i, tot i així, no es coneix cap altre que sigui dedicat a aquesta advocació de Crist Rei.

Per acabar, la Sra. Sílvia Virgili els va començar a cantar, acompanyada a l’harmònium per qui millor ho podia fer, el Sr. Josep Enric Peris i, poc a poc, tots els assistents ens hi vàrem anar afegint amb emoció.

2 comentaris:

Ma. Victòria ha dit...

M’ha fet gràcia llegir Goigs en lloança del Crist Rei. El dia de sant Joan vam cantar a sant Joan de Montdarm els Goigs de Sant Joan de Montdarn.

Assumpta ha dit...

Són macos els Goigs, eh? És quelcom molt nostre :-))