dijous, 23 d’abril del 2015

Sant Jordi i les roses d'abril...

...I, entre totes les roses, la més estimada i la més perfumada de les olors del Verb, Maria, invocada a Montserrat. Ells dos són els patrons d’aquesta llenca de terra que estimem, Catalunya. Com hem de pregar que la Mare de Déu de Montserrat il·lumini la catalana terra i les Esglésies que peregrinen en aquest país!


Sant Jordi és el patró de l’antiga corona catalano-aragonesa i és venerat al Principat i en molts llocs dels Països Catalans. Sant Jordi, que a la litúrgia grega és anomenat el megalomartyr, el gran màrtir entre els màrtirs, és venerat des d’antic en l’Església de l’orient i d’occident. Originari de la Capadòcia, era un jove soldat que morí màrtir durant la persecució de Dioclecià, el dia 23 d’abril de 303 a Nicomèdia. En tenim prou de saber que estimava Jesús.

El seu culte es va estendre des d’antic a totes les Esglésies. No se saben gaires coses amb certesa de la seva vida i el papa Gelasi diu: «Es un nom que ha de ser venerat, encara que els seus actes només siguin coneguts per Déu». Des del temps del rei Joan II és patró de la Corona catalano-aragonesa i és venerat tant a València (com a Alcoi), a les Illes i a l’Aragó. Els orientals celebren amb molta festa la memòria del màrtir, sobretot a Grècia, a Rússia i a Ucraïna.

Naturalment la llegenda del drac i de la princesa és molt posterior. És bonic que a Catalunya regalem una rosa a les persones que estimem i un llibre. La sensibilitat i la cultura honoren els pobles.

Una bona diada de sant Jordi per a tots i un desig de pau a casa i a tots els pobles del món i també una bona festa i felicitats als qui porten el nom de sant Jordi, tant entranyable.