diumenge, 4 de novembre del 2012

Estima el Senyor el teu Déu amb tot el cor i amb tota l’ànima

Ho escoltarem a l’Evangeli d'avui. Aquestes paraules un infant israelita les aprèn des de petit. I cal pensar que Maria va ensenyar a Jesús, des de la tendresa de la seva infantesa, les paraules del Shemà Israel. Com una mare cristiana ajuda als seus fills amb el Parenostre. Per això en aquest post us posem algunes fotografies del dia en què un nen d'Israel llegeix per primera vegada aquestes paraules davant de la Sinagoga o en el Mur dels planys a Jerusalem. En fan una gran festa i és el dia que les mares estan orgulloses dels seus fills. Com el dia de tanta alegria de la nostra primera comunió!


Jesús, als dotze anys, va fer aquesta celebració com llegim en l'Evangeli de Lluc. Per això, el Senyor respon sense pensar-ho quan el Mestre de la Llei li pregunta: quin és el primer manament de la Llei de Déu? I li respon com si li digués: per que em preguntes sobre el primer manament si des petit ho saps, el primer manament és estimar Déu i el segon és estimar els altres «com a sí mateix». Imagineu-vos Jesús adolescent (amb cara de bon xiquet!) llegint des del llibre de la Llei aquestes paraules escrites amb caràcter hebreu. Ho portava al cor i a la sang. La seva mare li ho havia ensenyat. No ens oblidem del primer manament de la Llei de Déu, cristians, ni del segon, que és estimar els altres com a un mateix.


Aquesta setmana he explicat en una bonica tarda de catequesi als nens i nenes de Crist Rei que Déu és Amor. I li vaig preguntar a una nena bonica i intel·ligent que es diu Anna: Qui creus que estima més la teva mare a tu o a si mateixa? I aquesta nena de set anys no va dubtar de respondre'm: a mi! Llavors vaig dir als nens i nenes: doncs així ens estima Déu, el Pare del cel!

Si Jesús ens mana que estimem Déu amb tot el cor, amb tota l’anima i totes les forces, és perquè Ell, Déu, abans ens ha estimat també amb tot el cor, amb tota l'ànima i amb totes les forces. I per tant, estimar Déu, no és una llei o un manament, sinó una correspondència.


Que la Mare de Déu que ensenyà al seu fill, Jesuah a estimar al Pare del cel, ens ho ensenyi també a nosaltres. Si us plau: NO OBLIDEU EL PRIMER MANAMENT, és el que fonamenta tots els altres.