Reus és una ciutat molt mariana. A sant Joan, una bella església neogòtica de començament de segle, hi ha una devoció molt arrelada a la Mare de Déu de Montserrat. Existeix la Confraria de la Mare de Déu de Montserrat, que nasqué, com tantes altres d’arreu del Principat, en temps de la renaixença del nostre país. El seu origen està vinculat al beat Mn. Jocund Bonet, prevere i màrtir, que fou rector de la parròquia fins al 1936. El dia de la Mare de Déu es fa una ofrena floral a l’altar on es venera la imatge de la Rosa d’abril. S’hi celebra l’Eucaristia amb el cant de la Salve i del Virolai. També el cant de les Majorales. El Mossèn sempre prepara amb amor aquesta festa i n’està content. La pintura que hi ha de rerefons de la imatge és de l’any 1920 i feta per l’artista reusenca Magda Folch. La capella fou inaugurada al culte l’any 1930 i –a despit de la destrossa del temple del 36– conserva elements contemporanis.
Amb el temple recentment restaurat la capella de la Mare de Déu de Montserrat és lluminosa, amb la bella llum que entra pels vitralls policromats, amb matisos tant variats al llarg del dia. La llum que entra a l’hora tèrcia, a les 10, en què habitualment se celebra la santa Missa, és preciosa i fa honor a l’Hora daurada, que deien els antics liturgistes, per referir-se a l’hora en què els apòstols van rebre l’Esperit Sant. El vitrall de la capella, amb una representació de Sant Jordi i l'escut de Catalunya, fou dissenyat pel pintor Darius Vilàs i va ser premiat com el millor vitrall català construït entre 1930 i 1936.
El sòcol on reposa la santa Imatge és de pedra, de roca tallada i portada des de la santa muntanya. Maria és l’alba naixent i la ciutat de Déu que somnià David. Alba naixent que anuncia la llum que és Crist i el veritable temple que contingué el qui el cel i la terra no poden contenir, segons una de les més antigues antífones dedicades a Maria.
Aquell qui la terra, el mar i els cels, veneren, adoren i aclamen,
aquell que regeix el món, Maria el porta en el seu sí.
Des de fa molts anys fidels de Reus peregrinen a Montserrat per la primavera, hi porten el seu amor i la seva alegria i retornen amb la sentor de la muntanya de penyals, coberts de romaní
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada