dimarts, 8 de setembre del 2020

El naixement de la benaurada Verge Maria

En les Esglésies de l’orient l’any litúrgic no comença el primer diumenge d’Advent sinó el dia 8 de setembre. Des d’antic comencen la celebració del Misteri de Crist amb la memòria del naixement de la benaurada Verge Maria. Té tot el sentit. Per preparar l’adveniment del Fill de Déu abans que tot ha d’escollir una mare. Maria és aquest “vas d’elecció”. Tota la seva glòria rau en això: ser la Mare del Fill.


La litúrgia de l’Església que celebra els esdeveniments de la vida de Crist celebra també, a manera de reflex, els esdeveniments de la vida de Maria. Vet aquí el sentit de les 12 festes marianes que són presents en el Calendari de l’Església Universal. Molt abans que els Concilis definissin la fe de l’Església, ja existia el Credo apostòlic en el qual trobem les solemnes paraules: "El qual fou concebut per obra de l’Esperit Sant, nasqué de Maria verge".

Maria i Jesús sempre van junts. Car no hi ha home (o dona) en el món sense mare. Cal considerar l’amor de Maria envers el seu Fill abans de néixer, quan el portava en el sí. Maria, que esperava el Fill, anhelava veure el seu rostre i l’alimentava amb la sang i l’amor. Cal considerar l’amor que Maria tingué al Fill des de Nadal fins a la Creu, un amor distant físicament, però proper espiritualment. Quan el Senyor no podia disposar de sí mateix, quan era infant i quan moria a la creu, Maria hi era. I cal considerar, finalment, l’amor de Maria al seu Fill ressuscitat i gloriós, en el qual hi som tots nosaltres ja que en la persona del deixeble estimat ens fou donada a tots com a Mare.

Maria és Mare del Fill i dels seus germans, nosaltres. És així que la intercessió maternal de Maria acompanya el pelegrinatge de la fe de tot el poble sant de Déu. El Papa Francesc diu joiosament: no som orfes, els cristians tenim mare. Una mare que ens estima i ens acompanya, ara i fins al final. 

Sota la protecció de la Mare de Déu, invocada a tants llocs i amb tantes invocacions de tot arreu encomanem el nou curs pastoral, marcat pel dolor i la preocupació de la pandèmia. A Catalunya aquesta festa es diu: la festa de les maresdedéu trobades. Un dia us explicaré el sentit d’aquestes llegendes que donen origen a invocacions tant nostrades. Felicitem a totes les dones i noies que avui fan el sant: Núria, Meritxell, Mar, Montsant, Pineda i tantes i tantes altres. Són noms bonics perquè participen del nom i de la bellesa del “Dolç Nom de Maria”, el més bell que dona pugui portar.

Si us abelleix podeu escoltar una bella explicació de la Mare de Déu de Montserrat, feta pel P. Abat Josep Maria.