diumenge, 10 de març del 2013

Diumenge vinent, si Déu vol, tindrem Papa

El matí del proper dimarts començarà el Conclave del Col·legi de Pares electors, Cardenals de la Santa Església Romana. Gairebé amb tota probabilitat el diumenge vinent ja tindrem un nou successor de Pere. El Senyor ja sap el seu nom i és el que vol donar a l’Església del nostre temps. Sigui qui sigui l’estimarem i l’obeirem. Finalment el nombre de Cardenals electors és de 115. Per la validesa de l’elecció, a part de l’acceptació de l’elegit, calen els dos terços dels vots o sigui, com a mínim, 77.


El Col·legi dels Pares Cardenals electors està format per homes representants de l’Església Universal. Els Cardenals són homes d'Església que, amb consciència recta i davant de Déu, en el marc únic de la Capella Sixtina, discerniran el qui pot ser el successor del qui en altre temps va ser Papa, el Papa Benet.

La tradició de l’Església ha anat creant un ritual litúrgic i l’elecció del nou Pontífex es fa en un clima de molt silenci i oració. Que romanguin aïllats –sota clau, això vol dir «conclave»- no és per cap estratègia mundana, sinó perquè l’elecció d'un Papa és una qüestió entre Déu i aquests homes, que ajudats per l’Esperit Sant i amb molta pregària, elegiran aquell que en consciència creguin que és el candidat que l’Església necessita. Des del moment que l’elegit accepta l’elecció, ja és Pontífex i si ja és bisbe (altrament caldria ordenar-lo) rep en aquell instant la jurisdicció universal sobre tota l’Església.

Aquesta setmana serà una setmana històrica per l’Església i el seny dels Cardenals (així ho hem de suposar) crec que no allargarà el Conclave. L’Església necessita al Papa. Es la roca de la fe i el signe de la seva unitat. Realment us convido a la pregària.

Els Pares electors van vestits amb l'hàbit litúrgic durant el Conclave,
perquè aquest acte es fa a la presència de Déu.

Ha estat bo que en les Congregacions generals d'aquesta setmana passada, intenses i plenes, s’hagin debatut els grans temes que preocupen el camí i el govern de l’Església en el present i de cara el futur. Unim-nos a tota l’Església que prega pel Col·legi d'electors, que no els manqui l’assistència del Sant Esperit. Aquesta Pasqua serà radiant amb un nou successor de Sant Pere!

Aprofito per fer-vos dues comunicacions:

 -El proper dimarts, a dos quarts de vuit del vespre, celebrarem la Missa per a l'elecció del Romà Pontífex i, des de les 10 de la nit fins a les 11, hi haurà una Vetlla de pregària amb el Santíssim Sagrament exposat.
Si el Papa fos elegit ja el dimarts, naturalment no es faria la Vetlla.

- Visiteu l'Exposició itinerant sobre els Cristians perseguits en el Món "Crist, la seva Passió en el seu Cos, que és l'Església"
Està situada al Centre Pastoral i és visitable abans i després de cada Missa, tant els dies de cada dia com els diumenges. Hi serà fins el dia 20 de març.