diumenge, 28 d’octubre del 2012

Senyor, fes que hi vegi!

La narració de Marc en l'Evangeli d'avui és preciosa i viva. Jesús ve de la banda del desert, de Jericó, amb els deixebles i allí un cec que estava vora el camí el crida: Jesús, Fill de David, tingueu pietat de mi. I Jesús per una percepció auditiva, fruit del seu amor, distingeix aquell crit, enmig de la multitud i el crida. I li retorna la llum als ulls.


Ell s’havia aixecat d'una revolada, tant que es deix el seu pobre mantell. I el primer que va veure el cec va ser el rostre de Jesús que resplendia més que el sol. Era Jesús, el qui li havia il·luminat els ulls, també el seu cor. I diu l’evangeli que des d'aleshores el seguia. On havia d'anar, sinó amb Ell, que li havia donat claredat els ulls?

L'ensenyament és clar: Jesús ens il·lumina els ulls perquè aprenguem a mirar amb una mirada nova, sota una llum nova, des de la claredat de l'amor de Déu. I ens traguem aquelles ulleres que la societat ens posa i fa que distorsionem la manera de veure la realitat.


Com si fos normal que hi hagi persones que, fugint del món de la fam, s’haguessin ofegat al mar, entre ells un infant! Com si fos normal que hi hagi famílies que siguin tretes de casa seva, desnonats, perquè no poden pagar (ja que estan a l’atur) i tantes i tantes altres coses per l’estil.

La mirada de la fe és la de la compassió, la mirada de la fe és pura i neta. Es la mirada dels fills i filles de Déu que participen de la mateixa mirada compassiva del Pare del cel. Una mirada que ens fa posar en acció i fa que l’Església sigui un poble apassionat per al bé i per la justícia.

Que Crist ens il·lumini els ulls i el Fill de David tingui compassió de nosaltres i ens doni la llum de la fe, llum de la glòria i de la gràcia, que fa que reconeguem en les paraules escrites de la Bíblia, la Paraula Viva de Déu i del seu Crist; que fa que quan el celebrant aixeca el Pa de l’Eucaristia, reconeguem el Cos de Crist i fa també que reconeguem en cada home que porta inscrit en el rostre el dolor i la humiliació, la persona de Jesús, Ell que s’ha fet germà dels pobres.