dissabte, 19 de novembre del 2016

Jo sóc la llum del món.- Festivitat de Crist Rei



Demà és la festa de la nostra parròquia que, des de sempre, ha estat presidida pel bellíssim pantocràtor, παντοκράτωρ, on es representa –amb la més bella tradició de l’art universal cristià– el Crist gloriós, dins de la màndorla (sempre té forma d’ametlla) que representa la seva divinitat i marca els cercles concèntrics que troben el seu centre en els ulls de Jesús. Dins de la màndorla s’hi representen els estels i el blau per significar el cosmos i també l’arc de sant Martí com a signe de la pau i de l’aliança última de Déu amb la humanitat. Els angles són ocupats pels tetramorfs, l’al·legoria dels quatre evangelistes (l’home, el bou, el lleó i l’àguila). Cadascun d’aquests símbols tenen relació amb la profecia d’Ezequiel i el llibre de l’Apocalipsi). Són importants els peus descalços de Jesús que surten de la forma oval per significar que aquests peus han trepitjat la terra i han deixat petjades. El Senyor gloriós beneeix el món i l’Església amb la mà dreta (la benedicció de Déu) és l’Esperit Sant i amb l’altre sosté el pergamí de la Paraula on diu: Ego sum lux mundi (Jo sóc la llum del món). Els vestits de Jesús són significatius: la túnica és blava (significa la seva humanitat) i el mantell de color porpra o daurat que significa la seva divinitat. Si us fixeu el Senyor porta la banda reial de porpra creuada. Significa també la seva reialesa.


A més, en el nostre Pantocràtor trobem la imatge del Senyor amb la corona de la seva reialesa amb una bonica combinació amb la creu de la seva aureola per significar que Crist és rei des de la creu, des de l’amor entregat. Pantocràtor és una paraula que significa EL QUI HO SOSTÉ TOT i la tela que presideix la parròquia és una bella representació de la Majestat del Senyor (Maiestas Doimini).

Us posem un bell i breu documental referent al Pantocràtor de sant Climent de Tahüll, en el qual s’inspira clarament el Pantocràtor de la Parròquia. Admirem i estimem aquesta imatge del Senyor que inspira bellesa, confiança i la glòria de la seva resurrecció i,  contemplant la santa Imatge de Crist, diguem les paraules del Credo: Llum de llum, Déu veritable nascut de Déu veritable, engendrat, no pas creat, de la mateixa naturalesa del Pare. Ell és rei i Senyor de totes les coses. També el rei, el centre, el cor de la nostra parròquia. Bona festa de Crist Rei.