dijous, 8 d’agost del 2013

Mai més la guerra


Aquests dies ha fet setanta-set anys que la ciutat de Reus va conèixer una setmana de terror. Per oblidar. I per desitjar que mai més passi. Aquella setmana que havia començat pacíficament, amb la Fira de Santa Marina, al voltant del Santuari de Misericòrdia, esdevingué terrible i interminable. Les esglésies de Reus incendiades, la imatge de la Mare de Déu de Misericòrdia desapareguda i el Crist de la Sang cremat. Aquella mateixa setmana tres mossèns varen ser assassinats i el Sr. Rector de Montbrió era executat el dia de Sant Jaume a les portes mateix del Santuari de Misericòrdia.

Santuari de Ntra. Sra de la Misericòrdia.
Primers anys del segle XX

La guerra civil havia començat. Ja res tornaria a ser com abans. Enmig de tanta desferra i desolació els cristians recordem el martiri de tants sacerdots, innocents, que morien perdonant els qui els mataven i eren fidels a la seva fe i al seu sacerdoci (cap capellà de l’arxidiòcesi de Tarragona va apostatar). Alguns d’aquests sacerdots seran beatificats el dia 13 d’octubre del 2013.

Els fets d’aquests anys, tan dolorosos, han de ser mirats amb una gran compassió i tenir la certesa que Jesucrist redimeix tota la història, tant la d’un bàndol com la de l’altre, tant la dels botxins com la de les víctimes. Els sacerdots màrtirs, perdonant els seus enemics, són signes de la redempció cristiana. Mai més la guerra i la violència. Per sempre més la pau. Amb la guerra es perd tot i amb la pau tot es guanya.


Escoltem, en memòria seva, com una complanta d’infinita compassió per tantes llàgrimes de la guerra, la música de Haendel