dimecres, 17 d’abril del 2013

Alba daurada


Eugene Burnand."Les disciples Pierre et Jean
 courent au tombeau le matin de la Résurrection" 1898. 
Museu d'Orsay - Paris

Llavors se'n va corrents a trobar Simó Pere i l'altre deixeble, aquell que Jesús estimava, i els diu: --S'han endut el Senyor fora del sepulcre i no sabem on l'han posat. Pere i l'altre deixeble van sortir cap al sepulcre. Corrien tots dos junts, però l'altre deixeble s'avançà a Pere i va arribar primer al sepulcre (...) Jn 20, 2-4

Aquest quadre de Eugéne Burnand, sempre m’ha agradat. I molt. Representa els dos deixebles a l’albada de Pasqua corrent vers el sepulcre. Són Pere i Joan. Corren enmig dels camps cultivats i el cel és d’or. Una albada daurada, bellíssima. El rostre de Joan, el jove deixeble, ja porta la intuïció de l’amor, ja porta la fe inscrita als ulls que sembla que diguin: Serà veritat que Jesús, el meu Senyor i Amic, està amb el Pare? I Pere, porta als ulls tantes incerteses i tantes preguntes i un gran desconcert.

Aquest diumenge, com a tantes parròquies del món, hem celebrat l’Eucaristia del Senyor. Ha estat un diumenge bellíssim, de cel clar i net, de primavera. De Pasqua i d’alegria. No tindria cap sentit celebrar l’Eucaristia si el Senyor no hagués ressuscitat, si no tinguéssim la certesa de què Ell viu en la glòria del Pare i que ens ha donat el seu Esperit Sant, que és l’ànima de l’Església.

És el Do de l’Esperit Sant que fa que el pa i el vi oferts esdevinguin el Cos i la Sang del Senyor. És el Do de l’Esperit que suscita dins nostre el desig de la pregària i ens fa comprendre una veritat fonamental que DÉU PARE SEMPRE ENS ESPERA, a tots i a cadascú de nosaltres.

La Bona Nova de la Resurrecció de Crist ens fa comprendre que, des del dia de Pasqua, ha començat la gran cursa cristiana. L’antiga literatura cristiana deia que som atletes de Crist, que fem una cursa, i cursa de relleus, en la quan ens anem passant la torxa de la fe, una cursa sempre victoriosa, perquè Ell en la seva resurrecció l’ha guanyada per a nosaltres. Correm, doncs, germans i germanes, vers la meta que és el Crist. Ajudem-nos els uns als altres en aquesta cursa, no defallim, deixem-nos portar pel Vent de l’Esperit. Nosaltres que som fills del Vent. I si ens falta l’aire per continuar obrim la boca i respirem el Do de l’Esperit. Ell renova les forces.


Mentre encara ressonen als nostres cors els cants de joia de la nit de Pasqua, escoltem amb emoció aquesta bellíssima peça de la litúrgia anglicana interpretada pel cor del King's College de Cambridge "Jesus Christ is risen today" que podem traduir com "Jesús, avui, ha estat ressuscitat"

És estrany com, a vegades, les mateixes paraules ens evoquen imatges tan diferents... Així, mentre nosaltres preparàvem aquest escrit pel blog parlant de la cursa victoriosa de Crist per nosaltres, arribava als noticiaris el terrible atemptat terrorista de Boston durant la cursa Marató de la ciutat. És per això que volem dedicar aquest article a les víctimes d'aquest atemptat, a les persones que han mort o han resultat ferides. Per a elles i als seus familiars recollim les paraules de Sean O´Malley, arquebisbe de Boston: "En mig de l'obscuritat d'aquesta tragèdia ens girem envers la llum de Jesucrist"