dimecres, 30 de març del 2011

Enric d’Ossó (1840-1896)

Va néixer a Vinebre el 16 d’octubre de 1840. La seva mare somiava veure'l sacerdot del Senyor i el seu pare encaminar-lo cap al comerç. Durant el còlera de 1854 va morir la seva mare. Va ser llavors quan abandonà el treball d'aprenent a Reus i es retira a Montserrat. Torna a casa amb la promesa de poder emprendre el camí elegit i inicia els estudis al Seminari de Tortosa, com a alumne extern i hoste d'un beneficiat de la Catedral. Ordenat sacerdot el 21 de setembre de 1867, celebra la primera missa a Montserrat el diumenge 6 d'octubre.
Els seus primers anys de ministeri els dedica al Seminari com a professor de Física i Matemàtiques, compaginant-ho amb la catequesi als nens. Aquest va ser el seu millor apostolat des de 1868 quan en esclatar la revolució es trasllada a Vinebre on du una vida de pietat i recolliment.
El 1871 organitza una escola metòdica de catecisme i escriu una “Guia pràctica” per als catequistes. Es pot dir que així inicia l’activitat com a escriptor. Des de nen, va tenir gran devoció per Santa Teresa d'Àvila, la vida i doctrina de la qual va inspirar la seva vida i el seu apostolat.
Per acréixer i fortificar el sentit de pietat, va crear associacions de fidels, especialment joves, per a qui la revolució i les corrents hostils a la fe catòlica podien ser una amenaça.
Després del pas per una “Congregació mariana” de joves pagesos funda el 1873 l'associació de “Filles de Maria Immaculada i Santa Teresa de Jesús”. El 1876 inaugurava el “Rebañito del Nen Jesús”. Per a facilitat la pràctica de l'oració publica “El quart d'hora d'oració”, llibre del qual s'han editat més de 50 edicions.
Convençut de la importància de la premsa, va publicar (1871) el setmanari “L'amic del poble”; que suprimí l'autoritat civil però que va substituir per la revista “Santa Teresa de Jesús” per difondre la doctrina catòlica. Per a la formació de la gent humil va publicar el 1884 un “Catecisme sobre la maçoneria” i el 1891 va copsar l'essencial de la Rerum Novarum en “Catecisme dels obrers i dels rics”.
La seva gran obra va ser la Congregació de les Germanes de la “Companyia de Santa Teresa de Jesús”. Va voler que les seves filles, plenes de l'esperit de Santa Teresa d'Àvila, es comprometessin a “estendre el regne de Crist per tot el món portant a Crist en la intel·ligència dels nens i joves per mitjà de la instrucció i en el seu cor per mitjà de l'educació” Va morir el 27 de gener de 1896 a Gilet (València) al convent dels PP Franciscans, on s'havia retirat durant algun temps per orar en soledat.