dimecres, 20 d’abril del 2011

Jornada diocesana de la Pastoral de la Salut


El proppassat dia 26 de març celebràrem la Jornada Diocesana de Pastoral de la Salut al Nou Hospital Sant Joan de Reus.
Ens aplegàrem unes 70 persones de les diferents comunitats de Reus, Tarragona, Valls, Alió, Falset, Salou,... per aprofundir en l'acompanyament espiritual del malalt segons el model de Jesús, el Bon Samarità. La xerrada va anar a càrrec del religiós camil P. Francisco Àlvarez, professor de l'Institut Internacional de Teologia Pastoral Sanitària de Roma i professor de les escoles de Pastoral de la Salut.
El Dr. García Navarro, director de l'Hospital, ens va donar la benvinguda, ens va acollir i ens digué que és important i necessari el caliu humà dels membres de la Pastoral de la Salut.

El religiós camil va encetar el tema: Acompanyament espiritual del malalt segons el model de Jesús el Bon Samarità, tot dient que aquest acompanyament és espiritual quan té en consideració la integritat de la persona, quan ens posem en camí amb ella, connectem amb la seva decepció, la seva depressió, el seu desconcert, el seu pessimisme, recordant així els deixebles d'Emaús. Per això va insistir en què nosaltres hem de saber discernir les necessitats espirituals del malalt, i adonar-nos de la necessitat que té donar sentit a la vida, de recuperar la fe perduda, del perdó, de rebre l'Eucaristia, d'abandonar-se a les mans de Déu.

El conferenciant digué que no podem oblidar mai que salut i malaltia són inherents a la persona humana. Som éssers febles, vulnerables i viure és ser ferit. La malaltia ens introdueix en un món nou, és una sotragada forta, és una experiència personal i posa en evidència la soledat que se sent. Sovint el malalt troba manca de comunicació, a vegades a nosaltres, els apòstols de la Pastoral de la Salut, ens costa estar en silenci al costat d'ell, però a ell aquest acompanyament i relació ja li parla, sense paraules.

Jesús el Bon Samarità és el model d'acompanyament, i és un model complet. Jesús no vingué a posar “etiquetes”, va venir a conquistar el cor dels homes. El religiós insistí que nosaltres ens hem de fer presents on es troba la gent necessitada, posar-nos en camí, buscar els altres i oblidar-nos del nostre “jo”. Per aconseguir això és important tenir una actitud de servei, no de lluïment, sentir un amor entranyable, un saber mirar als ulls, fet que neix de dins, i commoure’ns davant del sofriment. Sempre hem de tenir present que som “enviats” per l’Església i actuem en nom de Jesús. Anem a escoltar les experiències de la persona que pateix, no a explicar les nostres, tot i que a vegades les nostres experiències també ens ajuden a comprendre la dels altres.

En la segona part de la conferència Francisco Álvarez digué que l’Evangeli de la Salut és una proposta de vida saludable per als joves. Referent als joves va presentar tres vessants:
a) Signes/ senyals saludables en el joves d’avui: l’esport, les colònies, ser voluntaris, oberts a la natura, oberts a experiències noves.
b) Símptomes patògens, patològics: ansietat, angoixa, sentiment de por, inseguretat, manca de maduresa de la persona jove, depressió, fractura de l'autoestima, falta d'estímuls, culte al cos, pèrdua de valors.
c) Els joves, mirall dels adults i de la societat en general.
Avui els joves viuen el sentit grupal, el fet d'estar junts.

Per acabar, el conferenciant ens digué que la dimensió espiritual és allò que més identifica a tota persona. El camí més curt per arribar al cor de la persona és el cor, l'empatia, l'afecte, l'amor... Ens preguntem, quin sentit té la vida? En Ell vivim, ens movem i existim, aquest és el gran sentit de la nostra vida.
El desig de Déu és que l'home visqui i visqui bé. Ens va enviar a Jesús, el seu Fill, que vingué com a Salvador únic i atípic (neix en una cova i mort a la Creu). Jesús vingué a transformar les persones, a donar-nos una bona qualitat de vida. Crist irradia salut, és la persona més seductora, és l'home excepcional, allà per on passava deixava un rastre agradable. És exigent, però ens diu que el Regne que Ell proposa ja el portem en el cor si sabem buscar la veritat, l'amistat, la justícia, la llibertat, una llibertat interior. Per a nosaltres la salvació és el marc, el referent, allò que Déu no nega a ningú.
El model de salut que Jesús ofereix va adreçat a tota la persona. La qualitat més atractiva de Jesús és la relació i en l’Evangeli trobem el sentit de la vida.
Acabàrem la Trobada amb una viscuda pregària.